APEK podpira priprave na IPv6?
četrtek, 02. oktober 2008
Naslovnega prostora v internetnem protokolu različice 4, ki ga trenutno uporabljajo internetne storitve počasi a zanesljivo zmanjkuje. To so tiste številke v katere se preslikujejo imena domen in natančno določajo na katerem računalniku se "izvajajo" storitve pod določenim imenom. Ker je problem resen že nekaj časa se cel svet pospešeno pripravlja za prehod na internetni protokol različice 6 in te priprave je kot kaže delno podprl tudi APEK, piše na svoji strani iniciativa go6.si...

Iniciativa go6.si je bila ustanovljena za koordinacijo prehoda internetnih omrežij na protokol IPv6 na področju Slovenije in širše. V zadnjem času je inciativa ob izrednem zagonu pobudnikov pričela pridobivati vedno večje podporo, med drugim je idejo in delovanje go6.si podprla tudi Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK), kar prizadevanja iniciative go6.si uvršča na agendo širše javnosti.

Okvirni datum, ko bodo RIR-i nehali z alokacijami IPv4 naslovnega prostora je 10.10.2010.

Dogovor IPv6 predvideva več možnih naslovov kot IPv4. Izvedeno je z 8 števili, ki so med seboj ločena z dvopičjem. Zapis je šestnajstiški, (za zapis uporabljamo znake od 0 do F, za kar potrebujemo 4 bite). Ker je vsako število zapisano z največ 4 znaki, je njegova najmanjša vrednost 0, največja pa FFFF. Naslovni prostor je torej velik 128 bitov, kar omogoča 3,4 × 1038 ali kar 6,0 × 1023 različnih naslovov na m2 zemlje.

 
< Nazaj   Naprej >

Borza

Telekom Slovenije (TLSG)
Sprememba: %
Enotni tečaj: €
Ponudba: €
Povpraševanje: €
Promet: €

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.