Miro Rozman
Kdo je kdo
Miro Rozman

Funkcija: član začasne uprave Iskraemeco, kandidat za nadzorni svet Telekoma Slovenije
Izobrazba: dr. elektronike



Dr. Miro Rozman, 47, je bil od leta 1997 do 2000 državni sekretar na Ministrstvu za promet in zveze v Uradu za pošto in telekomunikacije (državni sekretar za telekomunikacije).
Pred tem je bil zaposlen v podjetju Iskra Kibernetika (1982-1993), na Fakulteti za elektrotehniko (1993-1995) in Telekomu Slovenije (1995-1997).
Dr. Rozman je bil tudi član komisije za izbiro koncesionarjev GSM, znan po dodelitvi številke 040 Si.mobilu, nacionalnem programu razvoja telekomunikacij in takratnem zakonu o telekomunikacijah.

Del razprave 27. maja 1997, tretja obravnava predloga Zakona o telekomunikcaijah, ki orisuje takratno stanje v telekomunikacijah (in parlamentu):

...

FRANC PUKŠIČ: Hvala lepa. Zadnjič je sicer predstavnik vlade razložil, zakaj vlada pri 19. členu prepoveduje povratni klic. To pomeni, če jaz nekoga pokličem v Ameriko, pa mu naročim, da me pokliče nazaj, preprosto povedano, zakaj se možnost te storitve prepoveduje. Nisem zadeve dobro razumel, pa bi prosil, če še lahko enkrat pojasni. Hvala.

PODPREDSEDNIK ANDREJ GERENČER: Hvala. Gospod sekretar, izvolite.

DR. MIRO ROZMAN: To se pravi povratni klic ali call back, je pojav, ki nastaja zaradi neuravnoteženih tarif v notranjem in mednarodnem prometu.

PODPREDSEDNIK ANDREJ GERENČER: Prosim, gospodje poslanci, odgovarja državni sekretar na vprašanje poslanca.

DR. MIRO ROZMAN: Kot je znano imamo v Sloveniji to nesorazmerje še posebej poudarjeno, ker je cena v notranjem prometu nekako 15% evropskega povprečja, v mednarodnem pa je nekako 10, 15% nad evropskim povprečjem. Tehnično je pač danes možno izvesti tako imenovani povratni klic, to je, da nekdo, ki hoče klicati iz Slovenije v tujino, nekako se ga avtomatsko preveže takoj, ko je signalizacija vzpostavljena, da se klic generira iz tujine nazaj. To je v bistvu, v gospodarstvu bi bilo podobno, da izvoz nekako pretransformiramo v uvoz. To pomeni, da je iz narodno-gospodarskega vidika to neugoden pojav. Podpiramo, da ta prepoved ostane do tega časa, dokler ne bo vlada omogočila Telekomu Sloveniji rebalans teh tarif, ker edino pravo orožje proti call backu so pravzaprav tarife po dejanskih stroških. Se pravi, če je klic iz tujine v Slovenijo enak, cena klica iz tujine enaka, kot je v obratni smeri, potem je call back nesmiseln in nihče ne bo teh storitev opravljal. Vendar pa mi menimo, dokler pač je cenovna politika takšna, kot je, je boljše, da ta prepoved ostane.

...

 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.