Pavel Gantar
Kdo je kdo
Pavel Gantar


Funkcija: poslanec v državnem zboru 
Izobrazba: doktor socioloških znanosti


  • prvi in do zdaj edini slovenski minister za informacijsko družbo (od 11. januarja 2001 do ukinitve ministrstva 19.11.2004)


Dr. Pavel Gantar se je rodil 26. oktobra 1949 v Gorenji vasi nad Škofjo Loko. Na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo Univerze v Ljubljan (sedanja Fakulteta za družbene vede) je študiral sociologijo, kjer je leta 1973 diplomiral, leta 1983 pa magistriral. Naziv doktor socioloških znanosti je pridobil na Filozofski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu leta 1990. V času od leta 1973 do leta 1994 je bil zaposlen na Fakulteti za družbene vede, kjer je bil docent za prostorsko sociologijo in sociologijo družbenega planiranja. Od leta 1994 do junija leta 2000 je bil minister za okolje in prostor, minister za informacijsko družbo je postal 11. januarja 2001.
Sodeloval je pri večjem številu raziskav s področja družbenoprostorskih procesov, med njimi so preučevanje urbanizacije, družbenoprostorskih konfliktov, urbanih procesov v nekaterih slovenskih mestih, analiza prostorskih planov, teorij planiranja in planskih procesov v Sloveniji in teorij delovanja. Bil je član uredniškega odbora revije Arhitektov bilten, Časopisa za kritiko znanosti in Problemov-Razprav ter član številnih strokovnih združenj. Bil je tudi predsednik kulturnega društva ŠKUC-Forum ter član Odbora za varstvo človekovih pravic. Govori angleško in nemško, pasivno obvlada francoščino.

 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.