Od julija 2009 cenejša kratka sporočila v EU
torek, 23. september 2008
Evropska komisija predlaga, da naj bi državljani EU na gostovanju v drugi državi za poslani SMS plačali le 11 centov. Obeta se nam tudi sekundni način obračunavanja klicev in opozorilo ob povečanem podatkovnem prometu.

Evropska komisija je danes sprejela predlog, po katerem bo administrativno posegla tudi v določanje cene pošiljanja kratkih sporočil znotraj Evropske unije. Če bosta Evropski parlament in Evropski svet predlog sprejela, bomo od 1. julija 2009 kratka sporočila (SMS) iz vseh držav EU pošiljali po največ 11 centov (v Sloveniji z DDV 13,2 centa), medtem ko je danes povprečna cena 29 centov.

Komisija želi izboljšati tudi preglednost pri prenašanju podatkov s spleta, pri čemer se zavzemajo predvsem za večjo zaščito uporabnikov, ki so v domačem omrežju navajeni na nizke cene prenosa podatkov, medtem ko jih po gostovanju v tujini lahko pričakajo šokantni računi. Odslej naj bi potrošnik sam določil mejo, ob prekoračitvi katere bi se prenos podatkov ustavil oziroma bi dobil vsaj sporočilo, da jo je prekoračil, v kratkem sporočilu, ki ga dobi ob preklopu na tujega operaterja, pa bo tudi informacija o ceni prenosa podatkov. Med drugimi novostmi se je znašel tudi predlog po obvezni uvedbi sekundnega obračunavanja klicev, saj naj bi danes uporabniki plačevali tudi do četrtino preveč, ker večina operaterjev klice zaračunava v minutnem ali 30-sekundnem taktu.

Obeta se nam tudi sekundni način obračunavanja klicev in opozorilo ob povečanem podatkovnem prometu

Zveza potrošnikov Slovenije že dalj časa opozarja na prevelike razlike med uporabo storitev mobilne telefonije v domačem in tujem omrežju. V našem zadnjem pregledu smo, denimo, ugotovili, da za pošiljanje kratkega sporočila slovenski uporabnik v državah EU lahko plača od 7 do 42 centov (z DDV), medtem ko doma cena v nobenem paketu ne preseže 10 centov, nemalo uporabnikov pa ima določeno število sporočil že všteto v mesečni naročnini. Pri prenosu podatkov so razlike še večje, saj tudi znotraj EU lahko za preneseni kilobajt plačate do 40-krat več kot v domačem omrežju.

Evropska komisija je prvič administrativno posegla na trg mobilne telefonije pred poldrugim letom, ko je določila najvišjo ceno odhodnega in dohodnega klica v državah EU. Od konca letošnjega avgusta uporabniki plačujemo največ 55 centov za odhodni in največ 26 centov za dohodni klic (z DDV). Najnovejši predlog omejitve stroškov uporabe mobilnih storitev morata zdaj sprejeti še Evropski parlament in Evropski svet, ki bosta odločala tudi o omejitvi veleprodajne cene prenosa podatkov, za katero je Evropska komisija določila 1 € za vsak preneseni megabajt - ta predlog naj bi vzpodbudil konkurenco med operaterji.

 
< Nazaj   Naprej >

Borza

Telekom Slovenije (TLSG)
Sprememba: %
Enotni tečaj: €
Ponudba: €
Povpraševanje: €
Promet: €

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.