Pospešeni postopek proti Nemčiji
Kaj dogaja
torek, 27. februar 2007
Evropska komisija se je včeraj odločila, da bo po večkratnih opozorilih Nemčiji poslala uradni opomin, naj ne sprejme zakonodaje, s katero bi Deutsche Telekom, kljub njegovemu prevladujočemu položaju na nemškem trgu širokopasovnih povezav, odobrila začasno odstopanje od predpisov. Zadeva se obravnava pospešeno, Nemčija bo imela samo 15 dni časa za odgovor na ta uradni opomin. Komisija namerava čimprej predložiti zadevo Evropskemu sodišču.

"Žal ugotavljam, da se je Nemčija odločila, da ne bo upoštevala pomislekov Komisije o novem zakonu o telekomunikacijah, kljub njenim večkratnim jasnim opozorilom," je izjavila komisarka za telekomunikacije Viviane Reding. "Odobritev začasnega odstopanja od predpisov prvotnim operaterjem je poskus zadušitve konkurence v ključnem gospodarskem sektorju in kršitev predpisov EU o telekomunikacijah, ki so v veljavi od leta 2002."

Novi postopek za ugotavljanje kršitev, ki je bil sprožen včeraj, zadeva spremembe nemškega zakona glede telekomunikacij, ki so pravkar začele veljati. Te spremembe, ki jih je predlagala nemška vlada spomladi 2006, bi dejansko odobrile izjemo Deutsche Telekom AG na področju konkurence VDSL (omrežje hitrega dostopa do interneta), kakor je zahteval nemški prvotni operater, ki je še vedno delno v lasti države. Takšno začasno odstopanje od predpisov bi bilo odobreno brez posvetovanja s Komisijo in regulativnimi organi v drugih državah članicah, kakor je obvezno po predpisih EU za telekomunikacije, da se zagotovi transparentnost in boljše delovanje notranjega trga. Seveda ni potrebno poudarjati, da bi tak primer lahko dal zgled tudi ostalim državam.

Že oktobra 2006 sta komisarka EU za telekomunikacije Viviane Reding in komisarka EU za konkurenco Neelie Kroes poslali dopis nemškemu ministru za gospodarstvo Michaelu Glosu, s katerim sta izrazili resne pomisleke glede osnutka zakona in napovedali postopek za ugotavljanje kršitev, če zakon ne bo usklajen z evropsko zakonodajo, na žalost brez rezultatov.

Po mnenju Komisije nemški zakon, kot je zdaj sprejet, ogroža konkurenčnost obstoječih konkurentov Deutsche Telekom in otežuje novim konkurentom vstop na nemški trg. Poskuša tudi vplivati na nemški regulativni organ, ki je zadolžen za elektronske komunikacije (Bundesnetzagentur), v zvezi s tem ali naj podeli konkurentom dostop do novega omrežja VDSL, ki ga zdaj vzpostavlja Deutsche Telekom. Novi zakon torej posega v presojo organa pri določanju in analiziranju trga po predpisih EU. Je pravni odgovor na sklep organa Bundesnetzagentur i¿ septembra 2006, ki obravnava pomembno tržno moč Deutsche Telekom na nemškem grosističnem trgu širokopasovnih povezav. Pravno sredstvo, ki ga je 21. julija 2006 predlagala Bundesnetzagentur, in sprejela Komisija 21. avgusta 2006, zahteva od Deutsche Telekom, da odpre svoja omrežja širokopasovnih povezav (vključno s tistimi, ki uporabljajo tehnologijo VDSL) konkurentom.

V Nemčiji Deutsche Telekom nadzira dostop do 9 400 000 linij od vsega 12 900 000 linij. Gostota širokopasovnih povezav v Nemčiji (16,36 %) je znatno šibkejša kot v vodilnih državah članicah EU, kot sta Danska in Nizozemska z gostoto širokopasovnih povezav skoraj 30 %.

"Odločitev Nemčije, da podeli Deutsche Telekom začasno odstopanje od predpisov, bo nedvomno povzročila številne pravne spore na ravni EU in nacionalni ravni," je izjavila komisarka Reding. "To je najslabši možni signal za naložbe, ker sedaj v Nemčiji niti prvotni operater niti novi tekmeci na trgu nimajo pravne gotovosti. Učinkovito izvajanje predpisov EU o telekomunikacijah bi bil zagotovo boljši način za spodbujanje konkurence in naložb."

Postopek za ugotavljanje kršitev, ki se je začel danes, je šesti postopek, ki poteka proti Nemčiji po predpisih EU o telekomunikacijah.

 
< Nazaj   Naprej >

Borza

Telekom Slovenije (TLSG)
Sprememba: %
Enotni tečaj: €
Ponudba: €
Povpraševanje: €
Promet: €

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.