Iskratel in Telekom Slovenije skupaj
Iskratel
torek, 24. julij 2007
Kranjsko telekomunikacijsko podjetje Iskratel in Telekom Slovenije sta napovedala sodelovanje v prvem evropskem vsedržavnem projektu komercialnega značaja za povezovanje domačih uporabnikov prek optičnega omrežnega dostopa. Cilj projekta je zagotoviti optično povezavo okrog 100.000 uporabnikom v naslednjih dveh letih, do leta 2015 pa naj bi bilo z optičnim priključkom opremljenih blizu 70% slovenskih gospodinjstev. Telekom Slovenije je za gradnjo optičnega dostopovnega omrežja izbral tehnologijo aktivnega medtočkovnega povezovanja, ki bo vsem uporabnikom omogočila rabo najzahtevnejših multimedijskih telekomunikacijskih storitev brez zmogljivostnih omejitev, poznanih s trenutno široko uporabljanih DSL povezav. Izbrani način povezovanja je najprimernejši zaradi možnosti rabe standardizirane in na trgu široko dostopne omrežne opreme.

V projektu uporabljen model gradnje omrežja nadaljuje dosedanji način oblikovanja dostopovnega omrežja Telekoma Slovenije. To je osnovano na Iskratelovi družini izdelkov SI3000 MSAP, omogoča pa ponujanje vseh vrst sodobnih multimedijskih, podatkovnih in glasovnih storitev končnim uporabnikom. Na novo nameščeni omrežni elementi so grajeni na enaki platformi kakor SI3000 DSL Access, v Telekomovem omrežju pogosto uporabljano dostopovno vozlišče.

Enotna, na protokolu IP temelječa infrastruktura za omrežni dostop prek FTTH (optičnega), VDSL2 in ADSL2, in s priporočilom TR-069 DSL Foruma skladni optični uporabniški prehodi močno znižujejo kapitalske in obratovalne stroške. Operater z njimi ohranja pretekle investicije v infrastrukturo in model delovanja omrežja.

Iskratelova omežna rešitev zagotavlja v tem trenutku tako na operaterjevi kakor uporabnikov strani najprimernejši napredni način ponujanja trojčka storitev (Triple Play), so prepričani v Iskratelu. Dodatna prednost rešitve je možnost spremljanja programov kabelske televizije prek Iskratelovega optičnega domačega prehoda Prospero.

»Projekt je za Iskratel izjemno pomembna priložnost, saj z njo dokazuje primernost svoje tehnološke vizije. Medtočkovno (point-to-point) optično povezovanje je vsekakor najprimernejši način za reševanje izzivov rastočega povpraševanja po naprednih telekomunikacijskih storitvah«, pravi Franc Dolenc, direktor področja Produkti in rešitve podjetja Iskratel.

»Telekom Slovenije se je odločil za intenzivno investiranje v optično infrastrukturo, ki bo v naslednjih desetletjih zagotavljala komunikacijsko preskrbljenost uporabnikov. Skupno prizadevanje z Iskratelom bo slovensko telekomunikacijsko omrežje poneslo za novo performančno raven«, dodaja Željko Puljiæ, tehnični direktor Telekoma Slovenije.

Izjemno hitro rastoče število slovenskih gospodinjstev, opremljenih z optično povezavo, kaže na dejstvo, da so postale visoko zmogljive uporabniške omrežne povezave že standard. Srednjeročne napovedi kažejo, da bo v naslednjih letih že okrog 300.000 uporabnikov priključenih na omrežje prek optične opreme, ki sta jo zagotovila Iskratel in Telekom Slovenije.

Preberi tudi:

 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.