Mnenje o odločbi št. 300-264/2005-6
T-2
sreda, 21. december 2005
Iz podjetja T-2 so nam posredovali mnenje o odločbi APEK-a, za katero še ni znano ali bo njena vsebina obravnavana kot informacija javnega značaja ali ne. Kot so sporočili iz APEK-a so odločbo, s katero od Telekoma zahtevajo odstranitev vseh naprav z razvezanih zank, danes vročili naslovniku. Mnenje podjetja T-2 o odločbi, ki jo javnost pozna zgolj iz sporočila za javnost APEK-a v nadaljevanju v celoti objavljamo.

Podjetje T-2 se sooča s Telekomovim onemogočanjem od sredine maja l. 2004 ko je podjetje prvič naročilo storitve za vzpostavitev lastnega omrežja. Ker Telekom Slovenije nikakor ni prenehal z onemogočanjem se je podjetje T-2 obrnilo na APEK kot pristojnega regulatorja za področje telekomunikacij, da ukrepa skladno s svojimi pooblastili.

Prvi ukrep je bila delna odločba v nov. 2004 s katerim je Telekomu Slovenije naložil, da mora skleniti pogodbe o zakupu omrežja in kolokacijskih prostorov. V okt. 2005 je podjetje T-2 začelo s komercialnim ponujanjem storitev dostopa do interneta, telefonije in tv na osnovi VDSL tehnologije. Telekom Slovenije je nadaljeval s svojo prakso onemogočanja poslovanja podjetja.

Prva pritožba je bila zato posredovana na APEK v zvezi z nameščanjem prenapetostnih varoval na bakreno parico ki so dokazljivo in dokazano onemogočala ali pa znatno poslabšala delovanje storitev podjetja T-2. Z vsem tem se podjetju T-2 povzroča velikanska škoda.

Pričujoča odločba APEK-a pomeni, da bo Telekom Slovenije moral omogočiti podjetju T-2 uporabo zakupljene bakrene parice, ki bo omogočala uporaba celotnega spektra in s tem nemoteno delovanje VDSL omrežja. Podjetje T-2 je pri APEK sprožilo še več pritožb zoper Telekom Slovenije zaradi dejanj ki onemogočajo pošteno konkuriranje podjetja T-2 na trgu. To so:

  • Telekom Slovenije zavrača priklop mnogih uporabnikov ki imajo aktivni telefonski priključek, in celo aktiven ADSL priključek z obrazložitvijo, da potrebuje v kablu rezervo.
  • Telekom Slovenije že tri mesece ne omogoča preklopa naročnikov na način pri katerem naročniki ohranijo svojo telefonsko številko z izgovorom, da potrebuje toliko časa za povezavo svojega delilnika z delilnikom T-2 in namestitvijo primernih razcepnikov. Podjetje T-2 je sporočilo in razložilo, da so za začetek popolnoma primerni že razcepniki za ADSL, in bi lahko Telekom Slovenije lahko začel takoj s priklapljanjem naročnikov, medtem pa bi lahko nabavil kvalitetnejše razcepnike, saj je funkcija razcepnikov ista, t.j. da odstranijo prenos signala v pasu 0-138kHz, kar je pri vseh xDSL enako. Od kvalitete je samo odvisno, koliko so motene višje frekvence. Podjetje T-2 je bilo prisiljeno ponuditi tudi skupni razvezan dostop, saj prenosljivost številk še vedno ni uvedena, čeprav bi po zakonu morala biti uvedena že nov. 2004, mnogi uporabniki pa želijo obdržati svojo telefonsko številko.
  • V kolok. prostorih T-2 so večkrat, iz nepojasnjenih razlogov, izklopljene elektr. varovalke zaradi česar izgubi oprema T-2 napajanje. Tudi to si lahko razlagamo samo na način, da se s tem namerno onemogoča poslovanje podjetja T-2.

Podjetje T-2 pozdravlja izdajo te odločbe in upa, da bo APEK v najkrajšem času z izdajo preostalih odločb onemogočil zlorabo prevladujočega položaja Telekoma Slovenije tudi na ostalih področjih.

S spoštovanjem,

V Mariboru, 21.12.2005

Matevž Turk
Direktor
T-2

 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.