Incotel prvi uvaja WiMAX tehnologijo
Incotel
torek, 17. maj 2005
Novomeško podjetje Incotel je začelo z izgradnjo prvega brezžičnega širokopasovnega WiMAX omrežja v Sloveniji, ki je obenem eno prvih v Evropi. Pilotski projekt WiMAX je Incotel začel izvajati v Ljubljani, kjer je že priključil prve testne uporabnike. Od Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je pridobil dovoljenje za uporabo nadzorovanega frekvenčnega spektra, ki zagotavlja lokalni dostop (WLL) do končnih uporabnikov tako za širokopasovni dostop do interneta (do 10 Mbps) kot tudi za klasično in IP telefonijo. Brezžični širokopasovni dostop do interneta bo uporabnikom na voljo predvidoma jeseni. Do takrat bo Incotel postavil prvih 40 lokaciji po Sloveniji, in sicer po urbanih središčih in nekaterih ruralnih predelih zunaj Ljubljane, kjer je pokritost s širokopasovnimi priključki na internet slabša. Končni cilj je zagotoviti signal na 150 lokacijah in tako z brezžičnim signalom pokriti večji del Slovenije.

Uporabnikom bo Incotel po konkurenčnih cenah ponudil hitrost prenosa podatkov od enega do desetih megabitov na sekundo. Brezžična tehnologija bo omogočila enako hitrost prenosa v obe smeri, torej tako v smeri k uporabniku kot tudi do uporabnika (simetrični prenos). Za uporabo brezžičnega širokopasovnega dostopa pa bo uporabnik potreboval le manjšo anteno, katere montažo bo uredil Incotel.

Brezžična tehnologija WiMAX pa poleg širokopasovnega dostopa do interneta oziroma prenosa podatkov omogoča tudi klasično in IP telefonijo. Tako bo lahko Incotel uporabnikom istočasno ponudil dostop do interneta in možnost telefonskih pogovorov preko klasičnih ali IP telefonskih aparatov.

Po dolgem čakanju so v novomeškem podjetju uspeli s Telekomom Slovenije d.d. skleniti medomrežno povezavo in zaključujejo s pripravami na trženje novih storitev za fizične in poslovne uporabnike. Na podlagi medomrežne povezave bodo uporabnikom ponudili izbiro in predizbiro operaterja za klice v tujino ter klasično notranjo telefonijo, poslovnim uporabnikom pa še brezplačne (080) in komercialne (090) telefonske številke, VPN korporativna podatkovna in govorna omrežja z zasebnim oštevilčenjem, gostovanje strežnikov ter mnoge druge aplikativne storitve.

Za večje poslovne uporabnike na področju Ljubljane so v Incotelu pripravili ponudbo direktnih povezav do lastnega telekomunikacijskega centra - navidezna zasebna podatkovna in govorna omrežja z ali brez zasebnega oštevilčenja (VPN). Tako lahko nekatere uporabnike že direktno povezujejo v Incotelovo omrežje, in sicer tam, kjer je omogočena optična povezava do njihovega telekomunikacijskega centra. Tem uporabnikom lahko ponudijo cenejše mednarodne klice pa tudi cenejši notranji telefonski promet.

 
Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.